OK. Czyli proponujesz przesunąć twaróg z oliwą jako drugi posiłek. Wtedy dzień kończyłbym posiłkiem po treningowym. Postaram się dodać więcej warzyw. A mam jeszcze 2 pytanka: dlaczego proponujesz wywalić olej z pestek winogron oraz co twoim zdaniem jest lepsze do smażenia olej kokosowy czy masło 82%?
Jasne. Jaja kurze to produkt o wysokiej gęstości odżywczej zatem jak najbardziej zdadzą egzamin. Zadbaj również o dobrej jakości tłuszcz do smażenia np: olej kokokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-02-15 16:34:50
Tak, wliczamy. Tłuszcz użyty do smażenia nie znika w magiczny sposób i należy wliczyć go w makro. Natomiast jeżeli lejesz go tyle, że zostaje Ci na patelni, to warto zweryfikować ilość, której używasz.
Zgadza się. Oleje do smażenia (cooking spray) w sprayu/aerozolu mogą być również przydatne. Szczególnie w sytuacji, gdy chcemy dostarczyć jak najmniej tłuszczów w naszej diecie/posiłku. Ilość tłuszczu wydobywająca się z produktu jest na tyle mała w celu nawilżenia patelni, że w zasadzie nie ma nic kalorii. Ewentualnie jakąś śladowa ilość. Poza tym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
dużo masz białka z prochu, ogólnie w całej diecie też niemało. Jak waga i wzrost? Proteinek wystarczy 2g na kg masy ciała. Olej rzepakowy uniwersalny to słaby wybór-chyba, że do smażenia. Ogólnie produkty dobrej jakości
najprostssze odmierzasz odpowiednia ilość np. przed na wadze i dodajesz do smażenia, można też postawić patelnię na wadze ,dać tarę i wrzucić/wlac odpowiednią ilość tłuszczu , wynik na wadze wskaże ilość którą użyłeś
wliczasz wszystko, jeżlei pytasz o olej na którym smażysz np. kotleta to ciężko określić ile go wchłonie, dlatego lepiej używać małej ilośc lub zaopatrzyć się w sprawy lub dobrą patelnię do smażenia beztłuszczoweego
[...] zmiany żywieniowe: - eliminacja produktów przetworzonych, - słodyczy, - fast-food, - słodzonych napojów, - przekąsek, - alkoholu, - ciast, - przetworów mięsnych, - smażenia w panierce i głębokim tłuszczów, - źródeł izomerów trans, - źródeł omeg 6. W tym celu zapraszam do działu odżywianie i odchudzanie: [...]
Po pierwsze - nie ma obowiązku smażenia wszystkiego, są inne formy obróbki cieplnej pokarmu Po drugie, jeśli już smażyć to beztłuszczowo na teflonie, z PAM'em lub minimum oleju. Po trzecie, do Ciebie i innych - jeśli macie wiele lub złożone pytania to zakładajcie osobny nowy post! Indywidualne odpowiedzi w postach podwieszonych niepotrzebnie je [...]
[...] żółtko jest surowe niemalże. Lekko podgrzane) - 3 żółtka + owoce + woda kokosowa ---> zmiksować i wypić. Albo z wątróbką surową.. Minimalizowanie obróbki termicznej (wara od smażenia, a zwłaszcza od smażenia na teflonie). Nie demonizuje węgli, a nawet zachęca do spożycia. Przykładowe menu, ogólne zalecenia jak jeść, żeby jak najwięcej przyswoić. [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
ati223 - akurat w tamtym nie było kombinowania, po prostu zmielone płatki owsiane wymieszałam z jajkami, odżywką i proszkiem do pieczenia. W czasie smażenia układałam owoce :) Omlet: płatki owsiane,wpc, 2 jajka a w środku twaróg, wiśnie i czarna porzeczka Coś na wzór placków ziemniaczanych: 2 jajka, ziemniaki, cukinia Potreningowe placuchy: 2 [...]
Mam pytanie do Morales`a czy taki rozkład makroskładników i ogólnych posiłków jest prawidłowy?? Posiłek I - Węglowodany złożone, białka , tłuszcze do 30% zapotrzebowania kcal różne kanapki (kanapka = chleb, mięso/ryba, warzywo, masło)/Śniadanie Francuskie/Śniadanie angielskie(jajecznica, bekon/szynka itp., sok, chleb). Omlety i podobne jajecznice [...]
[...] przyrządzeniu. Ze względu na różnorodność procesów obróki termicznej bardzo wiele osób staje przed pytaniem - który jest najzdrowszy? Smażenie vs Grillowanie Jedną z zalet smażenia potraw jest ich specyficzny smak oraz faktura np. ziemniaki smażone na oleju będa dużo bardziej chrupkie niż te z piekarnika dodatkowo ta metoda cechuje się [...]
a ja mam pytanie co do wagi produktów podawanych jako posiłki. Czy jest to waga przed czy po obróbce terminczej? Pewnie podczas pieczenia/gotowania/smażenia duża ilośc wody z produktów ucieka i ta waga po przyrządzeniu jest mniejsza.